Kerst staat voor de deur en het is weer een heerlijke tijd om gezellig te dineren met familie en vrienden. Waarschijnlijk ligt het menu al klaar, maar ook de tafeldekking heeft de nodige aandacht nodig! In dit artikel lees je onze tips voor een prachtig gedekte kersttafel.

1. Kies een stijl voor je kersttafel

Voordat je servies en decoraties voor de kerst aan gaat schaffen, is het verstandig om te bepalen in welke stijl of kleurstelling je aanhoudt. Rood, donkergroen en wit is altijd goed, zwart met goud is heel chique.

Kies iets wat je mooi vindt, wat bij je interieur past of bijvoorbeeld bij je servies. Zo hoef je niets of weinig extra’s aan te schaffen en krijg je een gezellige kersttafel.

2. De basis voor het dekken van je kersttafel

Een mooi gedekte tafel begint bij een tafelkleed of een loper. Kies één van de twee, zo houd je de basis rustig. Zorg ervoor dat het tafelkleed groot genoeg is en aan alle zijden evenveel overhangt. Bevestig het tafelkleed met kleine stukjes plakband of mooie tafelkleed klemmen; het zou zonde zijn als het hele servies in duigen valt door een los tafelkleed.

Ga je voor een loper op tafel? Gebruik dan sowieso placemats, dat geeft de kersttafel meer sfeer en staat mooi in combinatie met een loper. Bij een tafelkleed kun je ook placemats gebruiken, maar dan wordt het al snel te druk. Je wilt je kersttafel gezellig en sfeervol houden.

3. Het servies

We zijn bij het servies aangekomen. Het is maar een keer per jaar kerst, dus maak van de gelegenheid gebruik om voor je kersttafel je mooiste servies te gebruiken. Een onderbord doet het altijd goed. Ondanks dat deze niet gebruikt wordt, geeft het een chique effect. Borden stapelen is leuk, zo weten de gasten meteen hoeveel gangen ze kunnen verwachten.

4. Wijn, fris of water tijdens het kerstdiner

Bij de kersttafel dekken is het ook belangrijk om rekening te houden met de drinkkeuze van het gezelschap. Schenk alle dranken in een apart glas, zodat er niets door elkaar wordt gemengd. Witte en rode wijn schenk je in aparte glazen, iedere gast wil waarschijnlijk wel een glas water en ook voor de tafelgasten die geen alcohol drinken, moet er een glas op tafel staan.

Denk erom dat je genoeg sapjes en (fris-)drank hebt voor wie geen wijn drinkt.

5. Houd de tafel minimalistisch

Leg alleen bestek neer wat ook daadwerkelijk gebruik wordt. Ondanks dat het chique staat om veel bestek naast de borden te leggen, ontstaat er zo verwarring bij de gasten. Nergens voor nodig, dus leg alleen de messen en vorken neer die bij de gerechten passen.

6. Decoreren kun je leren

De basis is klaar, het is tijd om de kersttafel verder aan te kleden. Zet in het midden van de tafel een mooi kerststuk neer met wat kerstdecoraties. Plaats verspreid over de kersttafel mooie kaarsen en steek deze aan net voordat de gasten arriveren. Kies bijpassende servetten en leg op ieder (bovenste) bord een mooie servet.

Succes bij het aankleden en dekken van de kersttafel. Vergeet niet een kijkje te nemen in onze keuken afdeling om uw kerst tafel aan te kleden.